Met een laadpaal thuis kunt u altijd uw auto opladen
Heb je een elektrische auto? Dan moet die auto regelmatig moeten worden opgeladen. Dat kan bij een van de vele publieke laadpalen of bij een laadpaal thuis Kies je ervoor om jouw elektrische auto thuis aan een laadpaal te hangen? Dan kies je voor de goedkoopste manier om jouw elektrische auto op te laden. Je betaalt dan een met je elektriciteitsleverancier afgesproken tarief. Doorgaans is dat tarief lager dan het tarief dat je moet betalen dan het tarief dat je moet betalen als je gebruikmaakt van een publieke laadpaal. Bovendien kan een publieke laadpaal bezet zijn. Daar heb je met een laadpaal thuis natuurlijk geen last van. Met een laadpaal op je eigen oprit ben je altijd verzekerd van een plekje. Je kunt dus altijd jouw auto opladen.

Wat een laadpaal of wallbox voor thuis doet
Een laadpaal voor thuis wordt ook wel een wallbox genoemd. Een wallbox is een aan de wand bevestigde installatie, terwijl een laadpaal op een paal staat. Beide installaties werken precies hetzelfde. Wat doen laadpalen eigenlijk? Het zijn geen opladers, want de oplader zit in de elektrische auto. Laadpalen kunnen gezien worden als stopcontacten. De wisselstroom van laadpalen wordt door de oplader in de auto omgezet in gelijkstroom. Waarom? Omdat een elektrische auto een accupakket heeft dat werkt op gelijkstroom.
Het kiezen van de juiste laadpaal
Wat moet je weten om de juiste laadpaal voor thuis te kunnen kiezen? Je moet weten wat het maximale laadvermogen is van de in de auto aanwezige lader. Waarom? Omdat je dan het maximale vermogen dat door de laadpaal voor thuis geleverd wordt kunt afstemmen op het laadvermogen van de in de auto aanwezige lader. Zo kun je bijvoorbeeld voor een laadpaal type 1 kiezen. Bovendien moet je weten of door de in de auto aanwezige lader 1- of 3-fase wordt ondersteund. Wordt 3-fase ondersteund? Dan moet je controleren of de meterkast thuis voorzien is van een 3-fase aansluiting. Is dat niet het geval? Dan kan de meterkast daar doorgaans van worden voorzien.
Het maximale laadvermogen bepaalt hoe snel je kunt laden
De lader in een elektrische auto heeft een bepaald laadvermogen. Heeft jouw elektrische auto een 1-fase lader? Dan is het maximale laadvermogen 3,6 kW of 7,4 kW. Is het laadvermogen 3,6 kW? Doorgaans heb je dan een kleine of wat oudere elektrische auto. Heeft jouw elektrische auto een 3-fase lader? Dan is het maximale laadvermogen 11 of 22 kW. Heb je een elektrische auto met een 1-fase lader? Aangeraden wordt om te kiezen voor een laadpaal die 7,4 kW kan leveren. Waarom? Omdat dan de kans dat je daar ook je volgende elektrische auto mee kunt opladen groot is. Heb je een elektrische auto met een 3-fase oplader en een maximum vermogen van 22 kW? Dan wordt aangeraden wordt om te kiezen voor een laadpaal die 11 kW kan leveren. Waarom? Omdat er dan geen 3 X 22 Ampère aansluiting in de meterkast hoeft te worden aangelegd. Dat scheelt honderden euro’s per jaar.
De aansluiting van de meterkast
Bij een meterkast met een 1-fase aansluiting is er sprake van een meterkast met één aansluiting van 230 volt op het elektriciteitsnet. Bij een meterkast met een 3-fase aansluiting zijn dit drie aansluitingen van 230 volt. Er kan dan met een hoger vermogen worden opgeladen. Wanneer is een meterkast met een 3-fase aansluiting wenselijk? Als jouw elektrische auto overweg kan met 3-fasenladen. Controleer dus of jouw elektrische auto daarvoor geschikt is. Is dat het geval? Om snel te kunnen opladen moet je dan een meterkast hebben met een 3-fase aansluiting. Moderne huizen hebben vaak en 3-fase aansluiting. Heeft jouw huis geen 3-fase aansluiting? Overleg dan met de netwerkbeheerder. Doorgaans kan het huis dan van een 3-fase aansluiting worden voorzien.