Trouwen op een boot

Trouwen op een boot of of schip, het bruidspaar stapt dan letterlijk in het huwelijksbootje. Een toch wel unieke manier om te trouwen, die in een aantal plaatsen in Nederland mogelijk is.

Daarbij kan gedacht worden aan gerestaureerde VOC zeilschepen en jachten maar ook aan een salonschip dat van alle luxe is voorzien.

Je kunt daarbij alöleen de huwelijksvoltrekking opp een schip laten plaatsvinden, de voltrekking en een deel van het aansluitende feest, of een complete dag op het water van huwelijksvoltrekking tot echte een dag leven op zee als kapitein en zijn bruid.

Zo is het mogelijk de gasten de kans geven de handen uit de mouwen te steken en gezamenlijk te genieten van zon, wind en de prachtige omgeving op het water, maar ook een rustige pleziervaart behoort tot de mogelijkheden.

Wanneer je voor de wet wenst te trouwen op een boot is het nodig dat de ambtenaar van de burgerlijke stand aan boord is. Ondermeer de gemeenten Rotterdam en Muiden bieden die mogelijkheid.

Het gehele bruidsfeest vindt dan plaats op het schip. En dat begint natuurlijk met het ja-woord, je kunt daarbij de voltrekking door een ambtenaar laten voltrekken, maar soms ook door de kapitein van het schip. In sommige gevallen kun je de Ring met diamant voor het omdoen van de ring bij de bruid, laten brengen door de scheepsarts of de kapitein, als de voltrekking door een ambtenaar wordt gedaan.

Wanneer het geld niet op kan, kun je ook denken aan het huren van een bruidsauto die het bruidspaar over land naar het schip rijdt.

Het is een uniek huwelijk dat je waarschijnlijk nog nooit hebt meegemaakt.

Ook in het buitenland, bijvoorbeeld op sommige eilanden in de Caribische zee, kun je trouwen op een boot. Daar zal in veel gevallen de kapitein het huwelijk voltrekken, zijn vaak minder gasten aan boord, en hoef je normaliter niet veel meer te doen dan te genieten van het huwelijk een de prachtige zeiltocht.