Stappenplan bij een scheiding

Helaas komt het steeds vaker voor dat getrouwde stellen besluiten om te gaan scheiden. Vroeger was dat best een taboe, tegenwoordig is dat heel normaal. Ondanks dat het heel normaal is, is het niet minder verdrietig. Naast het verdriet wat erbij komt kijken, moet er ook veel geregeld worden. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht om een echtscheidingsadvocaat in te schakelen. Wat moet er allemaal geregeld worden? Je leest het hieronder.

Praat met je partner

Bij een huwelijk en een scheiding zijn er altijd twee mensen nodig. Ben je klaar met je huwelijk en wil je graag scheiden van je partner, praat er dan eerst met hem of haar over. Misschien dat hij of zij er nog voor wil vechten of nog ideeën heeft over hoe jullie huwelijk gered kan worden. Als dat niet het geval is en je partner wil ook graag scheiden, dan kan je de procedure in gang zetten.

Zoek een advocaat

Een echtscheiding kan uitsluitend door een advocaat aangevraagd worden bij de rechtbank. Hierdoor ben je dus altijd verplicht om een advocaat erbij te halen. Er zijn advocaten die gespecialiseerd zijn in echtscheidingen. Zij weten precies wat er geregeld moet worden, en waar jij en je partner samen uit moeten zien te komen. Vooral als er kinderen in het spel zijn, moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden over de omgangsregeling. Ook moeten jullie gezamenlijke spullen verdeeld worden. Als alle afspraken gemaakt zijn en op papier staan, kan de scheiding aangevraagd worden.

Maak de scheiding definitief

Als alle afspraken gemaakt zijn, op papier zijn gezet en elke partij is het ermee eens, kan de scheiding dus aangevraagd worden. Pas wanneer de rechter de scheiding heeft goedgekeurd, is de scheiding definitief en wordt het aangepast in de burgerlijke stand.

Dit proces kan al met al maanden over heen gaan. Ook zijn de kosten daarvoor vrij hoog, omdat er altijd een advocaat ingeschakeld moet worden. Ook moet je het emotionele aspect niet onderschatten. Een scheiding kan aanvoelen als rouw, omdat er een belangrijk figuur uit je leven verdwijnt.