Een laadpaal kopen? Let eerst op deze 6 zaken!

Een laadpaal kopen is een slim idee als je van plan bent om een elektrische auto aan te schaffen, maar zorg er wel voor dat je goed voorbereid bent op de zaken die hierbij komen kijken. Wil je een laadpaal kopen, ga dan door met het lezen van de onderstaande tekst.

Laadpaal kopen en de kosten

Wil je een laadpaal kopen, dan kan je van gemiddeld € 1.500 tot € 2.000 uitgaan per laadpaal. Wat de exacte kosten zijn voor een laadpaal hangt af van de soort laadpaal die je aanschaft, het merk, de laadcapaciteit en van de functionaliteiten van de laadpaal. Wil je de kosten van een eigen laadpaal verlagen, dan kan je als particulier een lokale subsidie aanvragen bij bepaalde gemeenten. Ook als ondernemer heb je de mogelijkheid om een zakelijke subsidie aan te vragen.

Let op het model van de laadpaal

Bij de aanschaf van een eigen laadpaal kan je kiezen uit een laadpaal of een wandmodel. Je kunt een wandmodel aan de muur in je garage monteren, terwijl je een laadpaal direct plaatst in de grond. Je kunt bij beide modellen kiezen voor het wegwerken van de kabels zodat ze minder snel opvallen. Daarnaast is het noodzakelijk om een aparte groep te maken in de meterkast voor zowel een wandmodel als een laadpaal.

Het plaatsen en de installatie van de laadpaal

Ga je een laadpaal kopen, dan moet je nagaan op welke plaats je de laadpaal wilt installeren. Voor het plaatsen van een laadpaal moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden en rekening houden met de volgende zaken:

  • Je bent de eigenaar van de grond waar de laadpaal geplaatst wordt.
  • De laadpaal moet door een erkend bedrijf worden geïnstalleerd.
  • Vraag om de garantie zodat je weet in hoeverre je gedekt bent tegen onvoorziene problemen.

Let op het laadvermogen

Wil je een laadpaal kopen, let dan op het laadvermogen zodat je kunt nagaan hoe snel de accu van je elektrische auto oplaadt. Hoe hoger het vermogen van de laadpaal, des te efficiënter je accu oplaadt. Je kunt bepalen wat het laadvermogen van je laadpaal moet zijn door te kijken naar het laadvermogen per voertuig, wat afhangt per soort voertuig. Bij de meeste soorten voertuigen is een laadvermogen van 3,7kW, 7,4kW, 11kW of 22kW gebruikelijk.

Let op de kwaliteit

Een laadpaal kopen doe je niet zomaar. Je wilt immers een laadpaal in huis halen van goed kwaliteit, waardoor je verzekerd bent van een lange levensduur en een correct werkende laadpaal. Kwalitatief goede laadpalen blijven daarnaast stevig vastzitten indien goed geplaatst en zijn beter bestand tegen weersomstandigheden zoals harde wind, regen, fel zonlicht, sneeuw en hagel.

Als je ook zonnepanelen hebt

Indien je al zonnepanelen hebt, dan zou je gebruik kunnen maken van je eigen groene stroom om je accu op te laden. Het is dan niet langer noodzakelijk om grijze stroom af te nemen bij de energieleverancier, waardoor je enorm op de stroomkosten bespaart. Wacht daarom niet langer met een laadpaal kopen!